Historia

Loimaan teatterin synty ja historiaa tähän päivään

Ennen Loimaan teatteria syntyi vuonna 1982 luovanilmaisun kerho eli LUIKERO, jonka ideoi ja toteutti Leena Salonen. Luikero oli tarkoitettu ala-asteikäisille ja sen kerhon suojelijaksi tarvittiin jokin yhdistys, koska yksityinen henkilö ei saanut tiloja Keskuskoululta. Niinpä Mannerheimin lastensuojeluliiton Loimaan osasto anoi tilaa kerhon käyttöön ja saikin puolitoista tuntia viikossa.

Lasten varttuessa kerhon tarve siirtyi jo yläasteikäisiin, ja silloin tulivat kaupungin ja kunnan nuorisotoimet mukaan kuvaan. Kerho kokoontui kaupungin nuorisotalolla, ja aluksi vetäjinä olivat Leena Salonen ja Loimaan kunnan nuorisosihteeri Leena Luoto. Mutta vaatimukset ja toiveet kasvoivat jokaisena päivänä ja niinpä nuoret Eino Salosen kannustamana päättivät laittaa alulle yhdistyksen perustamisen, jotta voitaisiin asettaa tavoitteita korkeammalle.

Loimaan Seudun Teatteriyhdistys rekisteröitiin vuonna 1987 ja perustajajäseniä oli 24. Seuraavana vuonna jäseniä oli jo tuplasti ja viimevuosina maksavia jäseniä on ollut parhaimmillaan jonkin matkaa toista sataa. Toimivia jäseniä on huomattavasti vähemmän, vaikkakin parhaana vuonna Asemapäällikön talossa oli 96 näyttelijää lavalla. Edelleenkin, kuten perustamisvaiheessa, näyttelijöin pääosa on nuoria ja lapsia, joten Loimaan teatteri on profiloitunut lapsi- ja nuorisoteatteriksi, joka tekee myös aikuisten kanssa näytelmiä aikuisille. Kesällä 2001, kun uudet toimitilat olivat valmistumassa Nahkalinnaan, toimivat jäsenet olivat melko vähissä, mutta kun syyskausi pyörähti käyntiin oli porukkaa taas remmissä noin 70.

Vuosien varrella on ollut toista sataa ensi-iltaa ja varmasti saman verran sirpaleohjelmaa eri tilaisuuksissa. Oman paikkakuntamme kirjailijoita ja nuoria kykyjä on pyritty tuomaan näyttämötuotantoon mahdollisuuksien mukaan, unohtamatta Molièren, Agatha Christien ja muiden klassikoiden tekstejä.

Teatterin koti on ollut monessa paikassa. Ensin oltiin vuokralla kaupungin Heimolinnassa, sitten muutettiin Huonekalu ja Maton entisiin toimitiloihin Satakunnantielle ja sieltä pidempiaikaiseen kotiin Asemapäällikön talolle. Ahtaus ajoi sieltä, niin rakkaaksi tulleesta paikasta, siirtolaisiksi Alastaron Mälläisiin, jossa kokeiltiin koulutustoimintaa vuoden ajan. Tämä kokeilu oli antoisa, opittiin paljon noilla rajoilla rankoilla. Päästiin mukaan EU-maaseutuhankkeisiin, joista saatujen kokemusten perusteella toivottavasti pystytään ammentamaan tulevaisuudessa tukea myös teatteritoiminnalle.

Poistuminen kaupungista toi myös kaupungin tukea uuden teatterin aikaansaamiselle. Niinpä Kansainvälisenä Naistenpäivänä 8.3. 2001 aloitettiin uusien toimitilojen rakentaminen Loimaan Nahkalinnassa (vanha nahkatehdas) ja ne vihittiin käyttöön 23.9.2001. Uudet tilat ja varsinkin uusi päivätoiminnan lisäämiseen tähtäävä EU-osarahoitteinen ”Uudet Tuulet”- projekti sekä ”Uudet Tuulet 2”- projekti ovat liikuttaneet ihmisiä ihan mukavasti teatterille päin. Laskelmien mukaan yli 8000 kävijää jaksoi kavuta Nahkalinnan kolmanteen kerrokseen kahden ensimmäisen toimintavuoden aikana.

Tavoitteena on jatkaa koulutus-yhteistyötä seutukunnan oppilaitosten ja koulujen kanssa sekä palvella matkailuyrittäjiä teatterin omalla tarjonnalla. Kuitenkin Loimaan Seudun Teatteriyhdistyksen tärkein tehtävä on, sääntöjen mukaan, tarjota mahdollisuus kouluttautumiseen ilmaisutaitolajeissa omalla seutukunnalla sekä katsojien kouluttaminen teatterin kuluttajiksi. Teatteri tarjoaa paljon esityksiä lastentarhaikäisille ja muille lapsille, jotta he tottuvat käymään teatterissa jo nuorena. Oppivat sukeltamaan mielikuvitusmaailmaan ja eläytymään ja myötäelämään, sillä minkä nuorena oppii sen vanhana taitaa eikä murrosiässäkään ole vaaraa syrjäytyä kulttuurin kuluttajana.

20.11.2009 Loimaan teatteri sai kulttuuriministeri Stefan Wallinin myöntämän Lapsen päivä -palkinnon esimerkillisestä lasten ja nuorten taidekasvatustyöstä.

Vuodesta 2011 teatteri on toteuttanut EU-rahoitteisia Youth in Action -hankkeita yhdessä irlantilaisen County Limerick Youth Theatren kanssa (CIMO, LEARGAS). Lisäksi on tehty yhteistyötä itävaltalaisen BiondekBuhne -nuorisoteatterin kanssa.